Hoe Uber de wereld veranderde

De mobiele app Uber is inmiddels vrijwel iedereen wel bekend. Het bedrijf werd opgericht in 2009 in San Francisco, in de Amerikaanse staat Californië. Vanaf dat prille begin heeft het de wereld compleet weten te veroveren. Ondertussen bestaat het dus al ongeveer 10 jaar. Voor velen lijkt het echter alsof ze nooit iets anders gekend hebben. Hoe dit zo snel kon gaan, vanaf het begin tot aan het heden, beschrijven we hier.

Afgelopen mei ging Uber zelfs naar de beurs. Dit betekende voor de vroege investeerders uiteraard een grote klapper. In eerste instantie werden de aandelen voor 45 US Dollar per stuk verhandeld. Al kelderde de waarde wel direct een aantal procent op de eerste dag dat het verhandelbaar werd. Inmiddels zit de huidige koers nog steeds rond dat punt. De beursgang van het bedrijf was iets waar vele handelaren al lang reikhalzend naar uit hadden gekeken. Overigens was het opvallend hoe lang Uber had gewacht voordat het naar de beurs ging. Op het moment dat het gebeurde was het bedrijf namelijk al jarenlang enorm groot geworden. De waarde werd op het moment dat Uber live ging op de beurs geschat rond de 75 miljoen Amerikaanse Dollar.

Het duurde tot 2012 voordat Uber ook in Nederland gebruikt kon worden. Er was veel controverse rondom de app, iets dat nu nog steeds het geval is. In bepaalde landen werd of is het zelfs verboden om de app te gebruiken. In Nederland en de meeste andere landen kwam het echter nooit zover. Ondanks dat bepaalde organisaties hier wel om gevraagd hadden. Het meestgebruikte argument was dat het oneerlijke concurrentie is tegenover de gewone taxichauffeurs en diensten. Wat er wel op veel plekken gebeurde is dat de regels voor chauffeurs die via Uber hun ritten aanbieden flink aangescherpt zijn. Uiteindelijk is dit alleen maar goed, omdat het meer veiligheid garandeert voor passagiers.

Hoe werkt Uber precies?

Eigenlijk is het gebruik van Uber enorm simpel. Iedereen kan de app downloaden en zich aanmelden. Vervolgens kun je de app toestemming geven om jouw locatie in te zien. Wanneer je een taxirit nodig hebt kun je op zoek gaan naar Uber chauffeurs die in de buurt rijden. Vervolgens kun je één van deze auto´s bestellen voor je taxirit. Deze kan dan direct via de app betaald worden.

Inmiddels richt Uber Technologies, zoals het bedrijf volledig heet, zich op nog veel meer markten. Zo is er bijvoorbeeld Uber Eats, een service waarmee Uber maaltijden laat bezorgen. Het toont de menu’s van bepaalde restaurants. Wanneer iemand vervolgens een bestelling doet zorgt Uber ervoor dat een bezorger de bestelling af komt leveren bij de klant. De populariteit van de Uber app lijkt voorlopig nog wel even voort te duren. Het grootste voordeel is dan ook dat het een stuk goedkoper is dan menig gewone taxi.

shesha