De trolleybus

We kunnen wel stellen dat de trolleybus een bijzondere vorm van transport is. In Nederland is er slechts één stad waar deze bijzondere bussen nog rijden, en dat is namelijk de Gelderse hoofdstad Arnhem. Het is zelfs het enige trolleybusnetwerk in de gehele Benelux.

[IMAGE=dj30CnfAhD8N.jpg]

Wat is een trolleybus?

Een trolleybus ziet er qua uiterlijk bijna hetzelfde uit als een gewone stadsbus. Ware het niet dat er een vreemd extra bouwwerk bovenop het dak van de bus is gemonteerd. Met deze stellage zit de bus namelijk vast aan een tweedraads bovenleiding, waardoor het vervoersmiddel kan worden voorzien van elektriciteit. De bus rijdt dus niet op gas, benzine of welke brandstof dan ook, maar is in feite een soort van voorloper op de elektrische bussen die je heden ten dage door de steden ziet rijden.

De voordelen van de trolleybus

Ten opzichte van de tram heeft de trolleybus twee grote voordelen. Ten eerste zijn de investeringskosten een stuk lager, en ten tweede heeft trolleybus een grote uitwijkmogelijkheid. Een tram heeft natuurlijk een grote beperking, en dat is zijn rails. Waar een rails loopt kan de tram rijden, niet meer en niet minder. Een trolleybus heeft daar tegenover een uitwijkruimte van maximaal 3,5 meter. Ook kan de trolleybus bij een storing verder rijden op een noodaggregaat, wat het dus zelfs mogelijk maakt om te rijden op een plek waar geen bovenleidingen lopen. Vergeleken met een normale bus stoot een trolleybus geen uitlaatgassen uit, en produceert daarnaast geen motorlawaai.

De nadelen van de trolleybus

In vergelijking met een normale bus heeft een trolleybus een grotere investering nodig. Dit komt met name door de bovenleidingen welke moeten worden aangelegd, maar uiteraard ook regelmatig moeten worden onderhouden. De kosten hiervoor bedragen maar liefst 450.000 euro per kilometer bovenleiding. Een fors bedrag dus! Ook zorgen de bovenleiding voor nog een flink nadeel, want ze creëren een storende beeldvervuiling in een stad. Toch vinden veel inwoners van Arnhem het enorm fijn dat er trolleybussen rijden in hun geliefde stad. Het is dan ook altijd nog beter om met een trolleybus te reizen dan op je Tamaris Schoenen naar huis te moeten lopen.

Steden met trolleybussen

Zoals we eerder al vermeldden is Arnhem dus de enige stad binnen de gehele Benelux waar nog steeds trolleybussen rijden, echter zijn er nog een aantal andere steden binnen Europa waar je ook nog steeds met dit bijzondere vervoersmiddel kunt reizen. In de Duitse stad Solingen bijvoorbeeld, vormt de trolleybus de belangrijkste en meestgebruikte vorm van openbaar vervoer, en in het Oostenrijkse Salzburg vormt het trolleybussysteem één van de grootste van West-Europa. In 1940 verving de trolleybus het tramnetwerk van deze stad, en vervoert tegenwoordig maar liefst 41 miljoen passagiers per jaar!

shesha