Liefhebbers en verzamelaars van voertuigen

Voor de meeste mensen is een auto, trein, vliegtuig of taxi enkel een middel om van A naar B te komen. Maar er zijn ook mensen voor wie deze voertuigen veel meer zijn dan een (vervoer)middel: auto’s, treinen en vliegtuigen zijn hun hobby geworden.

Idolaat van vliegtuigen

Neem bijvoorbeeld de vliegtuigspotters; deze mensen genieten ervan om vliegtuigen te zien landen of opstijgen en kennen vaak alle vliegtuigtypen. Bovendien weten ze precies op welke plaatsen ze moeten zijn om vliegtuigen te kunnen spotten. De vliegtuigkenners hebben vaak een camera bij zich waarmee ze prachtige foto’s weten te maken die zeker niet misstaan in een van de mooie lijsten die bij BGA.nl te verkrijgen zijn, een website waar je overigens ook fraaie fotoalbums kunt bestellen.

Treinfanaten

Ook in de woonkamer van een treinfanaat is de kans groot dat je een mooie poster of een uitvergrote foto van een trein aan de muur ziet hangen. Maar het kan nog gekker: sommige treinliefhebbers hebben een heel modelspoor opgezet. Er zijn mensen die een voorkeur hebben voor oude modellen, terwijl dat voor anderen niet van belang is zolang het maar met treinen te maken heeft. Bovendien zijn er heel wat mensen die bijzondere treinroutes hoog op hun bucketlist hebben staan.

Van oldtimer tot autosport

Dat het aantal autoliefhebbers zeer groot is, dat is wel bekend. Sommigen hebben een voorkeur voor een bepaald automerk, bijvoorbeeld de Ferrari. Ook zijn er autofanaten die (enkel) modellen uit het verleden verzamelen. Zo is er sprake van een speciale Kever club en bestaan er speciale clubs voor oude Engelse oldtimers. Er zijn genoeg mensen die nog zo’n oud model in hun bezit hebben waarmee ze soms een ritje maken. Ook de liefhebbers van de autosport mogen we niet vergeten: deze mensen hebben meestal geen passieve adoratie voor een bepaald model, maar geven daarentegen de voorkeur aan brullende motoren en snelle rondes.

Modelauto’s

Wist je dat er ook mensen zijn die bijvoorbeeld taximodellen sparen? Het sparen van modelauto’s is sowieso populair, maar sommige mensen hebben zich gespecialiseerd in het verzamelen van een bepaald model, waarbij de focus ligt op bijvoorbeeld de brandweerauto, op militaire voertuigen of op de taxi. Het komt vaak voor dat een verzamelaar van taximodellen zelf als taxichauffeur werkzaam geweest is.

De producenten van modelauto’s hebben doorgaans een uitgebreide collectie van verschillende modellen. Matchbox en Hot Wheels spelen graag in op de interesses van verzamelaars. Het zou fantastisch zijn als je bij de legendarische Dinky Toys of Tonka nog een model kunt vinden dat aansluit bij jouw collectie. En in de verzameling van taximodellen mag een ‘Yellow Cab’ uit de jaren ’30 beslist niet ontbreken.

shesha