De fietstaxi: een milieuvriendelijke vorm van openbaar vervoer

In Aziatische landen als Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka is de fietstaxi een bekend fenomeen. Mensen die ooit op vakantie geweest zijn in één van deze landen hebben misschien wel eens gebruikgemaakt van zo’n ‘riksja’, om van het ene dorp naar het andere dorp of van het ene deel van de stad naar een ander stadsgedeelte te worden vervoerd.

Maar ook als men geen gebruik wenst te maken van deze enigszins primitieve vorm van openbaar vervoer, zal menig toerist het waarschijnlijk niet kunnen laten om één of meerdere foto’s te maken van de niet-gemotoriseerde taxi’s in een Thaise stad of op het Indiase platteland. Het is erg leuk om een dergelijke, vaak kleurrijke foto bij thuiskomst met bijvoorbeeld een eikenhouten kader te omlijsten en aan de wand in de woonkamer te hangen. Zo kunnen familie en vrienden ook een beetje kennismaken met deze Aziatische vorm van openbaar vervoer.

Slechts één ingelijste foto aan de wand lijkt wat sober. Een foto met daarop een veelkleurige fietstaxi vraagt immers om gezelschap! Te denken valt aan posters met bijpassende teksten welke terugverwijzen naar bijvoorbeeld het comfort van de riksja. De tekst ‘Enjoy your journey’ is hier een mooi voorbeeld van. De tekst ‘Good things take time’ slaat terug op het uitzonderlijk lage tempo van de fietstaxi en zou een goede combinatie vormen met de tekst van de andere poster. Deze teksten zijn het meest uitgesproken wanneer de posters waarop ze zijn afgedrukt ook omlijst zijn met een elegant kader.

Fietstaxi’s in Amsterdam

Ook in Nederland verschijnen steeds meer fietstaxi’s in het straatbeeld, wellicht omdat het een milieuvriendelijke vorm van openbaar vervoer is en je door het drukke verkeer doorgaans sneller bent dan met de auto. De fietstaxi werd in het jaar 2003 in Amsterdam geïntroduceerd en bleek succesvol: fietstaxibedrijven schoten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn vooral dagjesmensen en toeristen die gebruikmaken van de fietstaxi’s. Volgens de gemeente Amsterdam zorgen de fietstaxi’s echter voor (te)veel overlast en chaos in de straten en met name het centrum van de stad. De gemeente is daarom al een paar jaar bezig om deze vorm van openbaar vervoer aan banden te leggen.

shesha