De grootste metrolijn ter wereld

Een goed metrostelsel is vrij indrukwekkend om te zien. Vaak gaan de roltrappen naar de perrons tientallen tot honderden meter onder de grond. Het is niet ongebruikelijk voor een echte wereldstad om tientallen lijnen te hebben die vaak dwars door elkaar lopen. Deze maken echter wel de stad bereikbaarder, waardoor je als bezoeker of inwoner veel mobieler bent. Daarnaast is het vaak gemakkelijk om op allerlei plaatsen op te stappen. Met een abonnement of kaart hoef je vervolgens alleen maar in en uit te checken.

In de grootste metropolen ter wereld zul je de meest bizarre metronetwerken zien. Wanneer je hier rondloopt zul je jezelf ongetwijfeld afvragen hoe men het ooit heeft weten te bouwen. Bedenk je dan dat het vaak tientallen jaren duurt voordat een dergelijke lijn aangelegd kon worden. Zie de Noord-Zuid lijn in Amsterdam als een recent voorbeeld in eigen land. De aanleg leverde vele vertragingen op, maar het resultaat mocht er uiteindelijk zijn. Dit zijn een aantal steden met de grootste metronetwerken ter wereld.

Madrid

Het metronetwerk van Madrid mag als één van de grootste van Europa gerekend worden. De prijs voor een enkele rit is niet duur. Daarnaast kun je met de metro het vliegveld bereiken, een ritje dat je nog niet eens 5 euro hoeft te kosten.

Shanghai

In de immens grote Chinese stad Shanghai kun je enorm verdwalen in het metrostelsel. Voor iemand die de taal niet spreek of leest wordt het nog iets lastiger om het uit te zoeken. Dit is dan ook het grootste metronetwerk ter wereld. In totaal zijn alle lijnen bij elkaar een kleine 600 kilometer.

New York

Natuurlijk mag deze wereldstad niet ontbreken. Een uitgebreid metronetwerk verbind het midden van de stad, Manhattan, met de andere wijken Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. Voor veel New Yorkers is de metro onmisbaar. Vaak werken zij in Manhattan, maar hier ook wonen of een auto bezitten is haast onbetaalbaar. Vandaar dat zij dagelijks gretig gebruik maken van de ondergrondse.

Londen

Iedereen die wel eens in Londen is geweest zal vast een keer gebruik hebben gemaakt van The Tube, zoals de metro in de Engelse volksmond wordt genoemd. Talloze lijnen lopen door elkaar heen om alle wijken van de stad bereikbaar te maken.

Seoul

De stad Seoul in Zuid-Korea is op zich al een bezoek waard. Met een metrostelsel van ruim 330 kilometer kun je jezelf erg gemakkelijk van A naar B verplaatsen. Wel zo handig, want een stad als deze kan aardig overweldigend zijn.

shesha