Leven zonder auto in Los Angeles

Voor de gemiddelde Nederlander is het niet zo moeilijk om zonder auto te leven. Het land is immers klein en alles is dichtbij, zeker wanneer je in de randstad woonachtig bent. Er zijn vele verbindingen per trein, bus, tram of, in bepaalde grote steden, metro. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van het OV kun je een OV chipkaart of abonnement nemen. Maar hoe anders wordt dit wanneer je in een stad leeft die gemaakt is voor auto’s? Een stad waar wel openbaar vervoer is, maar waar het standaard als lastig en onpraktisch wordt beschreven. Hoe is het leven zonder auto in de metropool Los Angeles?

Eigenlijk is de stad Los Angeles altijd een autostad geweest. Het is de tweede stad van de Verenigde Staten, na New York. In de Big Apple wonen echter enorm veel mensen op een zeer klein gebied. Dit maakt vele delen van de stad beter bereikbaar. Daarnaast is er een enorm netwerk qua openbaar vervoer. Er zijn talloze metrolijnen die allerlei wijken met elkaar verbinden. Los Angeles leent zich hier echter absoluut niet voor.

De stad van Hollywood en Beverly Hills is enorm uitgestrekt. Eigenlijk is het een verzameling van tientallen stadjes bij elkaar. Deze worden met de zogenoemde Freeways, zoals men de Californische snelwegen noemt, verbonden. Een echt goed netwerk qua openbaar vervoer wordt hierdoor enorm bemoeilijkt. De afstanden zijn simpelweg te groot. Daarbij is het moeilijk om logica in het systeem en de routes te krijgen. In het centrum van de stad gaat het nog wel, maar tegen de stad aan liggen de heuvels, wat een extra moeilijkheidsgraad met zich meebrengt. De snelwegen zijn in de spits wel enorm druk, met bijna elke dag enorme files tot gevolg. Een goed OV netwerk zou dus wel degelijk een aantal problemen qua infrastructuur weg kunnen nemen.

Het valt dus op dat Los Angeles zowel met als zonder auto een stad is die lastig is om je in te verplaatsen. Wil je iemand zien die toevallig aan de andere kant van de stad woont, houdt er dan rekening mee dat je een paar uur aan het reizen kunt zijn. Het antwoord op de vraag of het mogelijk is om zonder auto te leven in Los Angeles is dan ook geen harde nee.

Het kan namelijk wel degelijk, maar het zal het er niet altijd gemakkelijker op maken. Wanneer je er echter vanaf het begin rekening mee gaat houden kan het goed te doen zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ergens verblijft of woont waar het makkelijk is om op het openbaar vervoer te stappen. Dan kun je de meeste plaatsen in de stad goed bereiken. Op andere momenten zal het echter wel bepaalde beperkingen opleveren.

shesha