Een taxibedrijf beginnen

Zit je eraan te denken om een taxibedrijf te starten? Lees dan zeker dit artikel door. We hebben namelijk een stappenplan gemaakt, zodat je een overzicht hebt van de zaken die je in dat geval allemaal moet regelen. Je mag immers niet zomaar een taxibordje op je wagen plaatsen en vervolgens starten met het vervoer van klanten. De overheid heeft een aantal regels opgesteld waaraan je je dient te houden. Bovendien kunnen de regels per gemeente enorm verschillen, dus zorg ervoor dat deze bepalingen duidelijk voor je zijn, alvorens je begint met je taxiritten.

1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Voor elke sector geldt de landelijke regel dat je je in zult moeten schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel indien je een eigen bedrijf wilt beginnen. Op basis van deze inschrijving krijg je automatisch een Belastingnummer toegewezen, hetgeen jou verplicht om belastingaangifte te doen over je winsten en omzet. De KvK meldt jou automatisch aan bij de Belastingdienst nadat je de inschrijving in het Handelsregister hebt voltooid.

2. Aanvraag VOG

VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Om een chauffeurspas en een ondernemersvergunning taxivervoer te kunnen bemachtigen, dien je in het bezit te zijn van zo’n VOG. Het aanvragen van een VOG doe je bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, en wordt enkel uitgegeven wanneer je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. Mocht dit helaas wel zo zijn, dan zal er eerst bekeken worden in hoeverre de strafbare feiten bezwaarlijk zijn voor jouw toekomstige functie als taxichauffeur.

3. Aanvraag Ondernemersvergunning Taxivervoer

Om legaal een taxibedrijf te runnen heb je een ondernemersvergunning taxivervoer nodig. Om deze aan te vragen neem je contact op met het Kiwa Register. Zij weten je precies te vertellen aan welke eisen je dient te voldoen om de vergunning te kunnen verkrijgen.

4. Aanvraag Vergunningsbewijs Taxi

Deze vergunning dien je per auto aan te vragen, en dient tevens zichtbaar aanwezig te zijn in de desbetreffende auto.

5. Aanvraag Keuringsbewijs Taxi

Wanneer je in het bezit bent van een dergelijke auto en de bijbehorende vergunningen, zul je ook een Keuringsbewijs Taxi nodig hebben. In Nederland dienen taxi’s altijd aan bepaalde eisen te voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld rijden met een blauwe kentekenplaat. Voorts dien je in het bezit te zijn van een boordcomputer en een zogenoemde taxameter. De aanschaf van een dergelijke auto die geschikt is voor personenvervoer kan op die manier een dure aangelegenheid worden. Om met een toereikend startkapitaal te beginnen kun je daarom eens kijken op Qeld.com voor een bedrijfslening. Wellicht kan dit je op weg helpen om in de nabije toekomst trotse eigenaar van een taxibedrijf te worden.

6. Aanvraag Tariefkaart en Ondernemerskaart

Om toegang te krijgen tot de gegevens van de boordcomputer van je taxi, zul je een zogeheten ondernemerskaart nodig hebben. Deze kaart maakt het mogelijk om zowel de arbeids- en rusttijden als de taxiritadministratie door te nemen en om deze gegevens vervolgens te koppelen aan je onderneming. Ook is een tariefkaart wettelijk verplicht, zodat je jouw passagiers vooraf kunt verwittigen over de prijzen per taxirit.

shesha